18.08.2022

prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw...

Składniki:
cebula 1 sztuka duża, 2 szczypty soli, masło klarowane 3 łyżki, prawdziwki około 60 dag, woda do gotowania 2 szklanki, śmietana 18% 200 gram + woda 4 łyżki + sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól do smaku - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka


Cebulę drobno pokroić w kostkę, posolić szczyptą soli i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisto.

Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać pod zimną wodą, pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka.

Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu.

Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut.

Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - bardzo dobry sposób na sos z prawdziwków, można go dodać do wielu potraw takich jak: makaron, kasza, ryż, ziemniaki, wcale nie potrzeba wtedy mięsa........SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!