27.07.2022

szybkowar- szynka w papryce do pieczywa...

Składniki:
szynka wieprzowa bez kości 1,5 kg przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki duże, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka 6 sztuk średnie


Szynkę bez kości natrzeć przyprawą do wieprzowiny, pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na 4 godziny.

Do szybkowara wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać szynkę i podsmażać z każdej strony na rumiano.

Do szybkowara wlać 4 szklanki wody, (można zamiast wody wlać rosół i wtedy nie dodajemy kostek rosołowych) dodać paprykę bez gniazdek nasiennych, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.

Po spuszczeniu pary szybkowar otworzyć i wyjąć szynkę, wywar wylać na durszlak, paprykę dodać do szynki a wywar można zamrozić i później użyć do sosu - szynka z szybkowara w papryce jest idealnym mięsem na zimno do pieczywa, a wywar można z szynki wykorzystać do sosu do makaronu,klusek..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!