22.07.2022

łatwe, smaczne krucho-ucierane ciasto z truskawkami...

Składniki:
ciasto jasne: jajka 6 sztuk "M", palma miękka 250 gram, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, truskawki 70 dag

ciasto ciemne: mąka tortowa 3 szklanki, kakao 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy około 1/2 szklanki

lukier: cukier puder 1,5 szklanki, aromat migdałowy 1/2 łyżeczki, woda gorąca 3 łyżki


Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.

3 keksówki silikonowe 20 cm lub 1 forma 30,25 cm (ja wolę piec w mniejszych, truskawki puszczą sok i jest dobrze upieczone, w dużej zdarzał się zakalec), ciasto dodać do foremek, wygładzić wierzch i poukładać połówki truskawek.

Do pojemnika po cieście wsypać cukier, kakao, mąkę, aromat migdałowy, wlać olej i mikserem utrzeć na mokre, grudkowate ciasto.

Ciasto ciemne wysypać na truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formach ciasta wystudzić.

Z podanych składników wymieszać lukier i polać na ciasto, zostawić do zastygnięcia - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z truskawkami i kruchym wierzchem z lukrem z nutą migdałową.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!