28.07.2022

szybkowar- fasola z marchewką bez mięsa, bez kiełbasy ...

Składniki:
fasola Jaś 80 dag, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 mały, kostka rosołowa 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, woda 2,5 litra

olej rzepakowy 12 łyżek, cebula 2 sztuki większe, cukier 1 łyżka, przecier pomidorowy 100 gram, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki


Fasolę Jaś w misce zalać zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę po moczeniu odlać, wsypać do szybkowara, dodać pokrojoną drobno marchewkę, seler, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut.

Na oleju w garnku podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę z cukrem, dodać przecier pomidorowy i podsmażać z 3 minuty.

Do cebuli wlać fasolę, wymieszać, gotować z 5 minut.

Dodać soli, pieprz mielony, majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia, najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą - pyszna fasola z marchewką gotowana w szybkowarze jest szybko miękka, aromatyczna, dodana do podsmażonej cebuli z przecierem pomidorowym smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!