11.07.2022

soczyste kotlety mielone z łopatki z papryką...

Składniki:
mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "L", tarta bułka 1 szklanka, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka większa, papryka 1 sztuka duża, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - do obtaczania, olej rzepakowy - do smażenia


Cebulę i paprykę bez gniazdka nasiennego pokroić w małą kosteczkę i na oleju podsmażyć na złocisty kolor cebuli, wystudzić.

Do miski dać mieloną łopatkę, kucharek, pieprz mielony, jajka, cebulę z papryką, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.

Formować zwilżonymi w wodzie zimnej rękoma okrągłe i nie duże kulki, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej, trochę je spłaszczyć widelcem.

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (duży ogień wierzch mocno usmaży a środek surowy), z dwa razy obracać na każdą stronę, smakują i na ciepło i na zimno - doskonałe w smaku kotlety mielone, są soczyste, z wierzchu chrupiące a w środku delikatne i mocno paprykowe........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!