13.07.2022

biodrówka w młodej kapuście...

Składniki:
biodrówka 2 sztuki większe, olej rzepakowy 12 łyżek, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, mąka pszenna do obtaczania 1/2 szklanki, kapusta 1 główka średnia, papryka 2 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1-2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka


Z biodrówki wyciąć kość, mięso pokroić na większe kawałki, , natrzeć przyprawą do wieprzowiny, obsypać mąką i na gorącym oleju mocno je zrumienić-usmażyć z każdej strony.

Kapustę pokroić nie za cienko, wsypać do miski i zalać wrzątkiem na 2 minuty, wodę wylać i kapustę dodać do żeberek.

Dodać drobno pokrojoną paprykę, dodać soli, pieprz mielony, wlać 1 szklankę wody , wymieszać.

Pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa na średnim ogniu, jeśli trzeba to dolać jeszcze trochę wody, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę, podawać z czym się lubi - biodrówka mocno usmażona i duszona w młodej kapuście z papryką jest doskonałym daniem i na obiad i na kolację...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!