Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
mleko letnie 1/2 szklanki,
cukier i mąka po 1 łyżce
mąka tortowa 65 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
palma stopiona 100 gram,
mleko 1,5 szklanki,
jajka 4 sztuki "M",
cynamon 1,5 łyżki do posypania,
wiśnie 60 dag,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
W misie robota świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem !/2 szklanki i łyżka cukru i mąki, przykryć i zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, sól, dodać jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem, hakiem robota wyrabiać z 6 minut,. nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wymieszać i wyłożyć do formy.
Wiśnie opłukać i w drylownicy wypestkować, ciasto posypać cynamonem i wiśniami.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, około 55-60 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
- bardzo smaczne, wilgotne, lekkie ciasto drożdżowe, aromatycznie pachnące wiśniami i cynamonem .........SMACZNEGO!!!
lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń