18.07.2022

pyszne drożdżowe ciasto z wiśniami...

Składniki:
drożdże świeże 7 dag, mleko letnie 1/2 szklanki, cukier i mąka po 1 łyżce

mąka tortowa 65 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, palma stopiona 100 gram, mleko 1,5 szklanki, jajka 4 sztuki "M", cynamon 1,5 łyżki do posypania, wiśnie 60 dag, cukier puder do posypania - ile potrzeba


W misie robota świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem !/2 szklanki i łyżka cukru i mąki, przykryć i zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, sól, dodać jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem, hakiem robota wyrabiać z 6 minut,. nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wymieszać i wyłożyć do formy.

Wiśnie opłukać i w drylownicy wypestkować, ciasto posypać cynamonem i wiśniami.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, około 55-60 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, wilgotne, lekkie ciasto drożdżowe, aromatycznie pachnące wiśniami i cynamonem .........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!