17.07.2022

ciasto drożdżowe z agrestem i delikatną kruszonką...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta, mleko 1,5 szklanki, palma 100 gram stopiona, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki "L", rabarbar 5 łodyg

kruszonka: cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, palna 100 gram miękka, olej rzepakowy 3-4 łyżki


Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki i 1`/2 szklanki letniego mleka, zostawić na 30 minut pod przykryciem.

Palmę stopić w garnuszku, wlać zimne mleko i jest gotowe do ciasta bez studzenia, do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, aromat waniliowy, wlać mleko z palmą i hakiem robota wyrabiać około 6 minut na niezbyt gęste ciasto.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, rabarbar obrać i po0kroić na kawałeczki, wysypać na ciasto.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 -60 minut, w formie ciasto wystudzić - doskonałe ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonka z dodatkiem oleju rzepakowego jest delikatniejsza, nie za mocno chrupiąca........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!