3.07.2022

pyszna zupa paprykowa,prosta,łatwa, bez mięsa...

Składniki:
włoszczyzna młoda 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 sztuka większa, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, papryka 7 sztuk średnie, papryka słodka 1 łyżka, papryka wędzona 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, ziemniaki 6 sztuk średnie + 2,5 litra wody + 2 łyżki soli, przyprawa w płynie - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek


Marchew, seler, pietruszkę , cebulę, czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Wsypać do garnka z olejem rzepakowym, dodać cukier i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas, wsypać opłukane i pokrojone drobno liście selera, wymieszać.

Wsypać do warzyw opłukane, bez gniazdek nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, wymieszać, podsmażać z 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować w osolonej wodzie, gdy się zagotują usunąć pianę z ziemniaków i gotować do miękkości ziemniaków.

Do papryki wsypać paprykę słodką, wędzoną, ostrą, wymieszać i na małym ogniu podsmażać.

Do papryki wlać z wodą ugotowane ziemniaki, dodać przyprawę w płynie i gotować z 5 minut na małym ogniu.

Dodać posiekaną natkę pietruszki i po 1 minucie garnek zdjąć z ognia.

Zupa najlepiej smakuje wystudzona na letnią, nie gorącą - bardzo smaczna, prosta, szybka, pożywna zupa z papryki bez mięsa, zupa jest lekka ale i też jednocześnie sycąca..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!