30.06.2022

mielone kotlety z ryżem na pikantnie...

Składniki:
łopatka mielona 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram, olej do smażenia


Ugotowany ryż wsypać do miski i dobrze wyrobić ręką z mięsem mielonym bułką tartą, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą pieprzem ziołowym i mielonym pieprzem czarnym na kleistą masę.

Zwilżonymi dłońmi w wodzie formować nie grube okrągłe kotlety, kłaść na gorący olej i lekko je łyżką spłaszczyć.

 

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na talerz - mielone kotlety z łopatki wieprzowej z ryżem z ostrą papryką, idealne na obiad ale też na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Kotlety z ryżem u mnie zawsze chodziły z sosem pieczarkowym, ostatnio ( kilka lat) poszły w odstawkę. Hmmm czas sobie znów zrobić. :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!