3.06.2022

torcik kakaowy z masą truskawkową...

Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 250 gram, kakao 5 łyżek

mascarpone 250 gram, śmietana 30% 1 sztuka 330 gram, cukier puder 4 łyżki, truskawki pokrojone 30 dag, woda z cytryną 1/2 szklanki, kakao do posypania 1 łyżka


Białka oddzielić od żółtek. i dać do misy robota, białka ubijać na sztywną pianę, dodawać łyżką cukier.

Następnie w trakcie ubijania gdy piana jest mocno sztywna dodawać po jednym żółtku, na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, kakao i połączyć składniki, nie wyrabiać długo.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan, zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku, biszkopt zimny przekroić na 3 blaty.

Mascarpone, cukier puder, zimną kremówkę i truskawki pokrojone w plasterki mikserem zmiksować z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Blaty biszkoptowe nasączyć wodą z cytryną, każdy blat posmarować porcją mascarpone.

Tort wokół rantu i wierzch posmarować mascarpone, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, posypać kakao i schować do lodówki, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo smaczny, łatwy do wykonania torcik z kakaowym biszkoptem i masą z mascarpone truskawkową, jest nie za słodki........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!