6.06.2022

bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto truskawkowe...

Składniki:
świeże drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1,5 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 2 szczypty, olejek rumowy 4 krople, truskawki 60 dag

kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, palma 100 gram miękka, kakao 1 łyżka, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki dodajemy do miski wg podanej kolejności: do miski wkruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka z olejem dobrze roztrzepać w naczyniu i wlać je na cukier.

Wlać mleko o temperaturze pokojowe na cukier.

Wsypać na mleko przesianą mąkę tortową.

Na mąkę sypać sól i wlać olejek rumowy, NIE MIESZAĆ i nakryć miskę talerzem, zostawić na blacie kuchennym na całą noc.

Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste.

Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm (wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone), do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto.

Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealny sposób na ciasto drożdżowe, wsypujesz do miski składni, zostawiasz na całą noc i rano masz gotowe ciasto do pieczenia........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!