23.06.2022

soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką...

Składniki:
bułki czerstwe 2 sztuki małe, mielona łopatka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka większa, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, natka pietruszki posiekana 1 łyżka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Bułki moczyć w wodzie, gdy zmiękną odcisnąć z wody i do miski włożyć, dodać mieloną łopatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, jajka, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, czosnek z praski wyciśnięty, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.

Formować kotlety z 2 cm grubości, kłaść na gorący olej i delikatnie spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz i smażyć nową porcję.

Do usmażonych dodać pozostałe mielone kotlety i pod przykryciem na mniejszym ogniu z 10 minut, kotlety są gotowe, podać na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa na kolację - kotlety są bardzo soczyste, pulchne, papryka nadaje im chrupkości, idealne na ciepło i na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!