18.06.2022

biała kiełbasa w papryce,cebuli,czosnku ...

Składniki:
biała kiełbasa wieprzowa 4 sztuki duże, papryka czerwona 4 sztuki większe, cebula 2 sztuki większe, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, liście selera zwykłego 4 łodygi


Białą kiełbasę dobrej jakości kupuję w sprawdzonym sklepie mięsnym, białą kiełbasę zalać w garnku wodą, gdy wodą się zagotuje, dalej na bardzo małym ogniu parzyć kiełbasę pod przykryciem z 10 minut, kiełbasę wyjąć z na talerz.

Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostki, ząbki czosnku obrać z łusek.

W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę posypaną cukrem na złocisty kolor, wsypać paprykę, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.

Wsypać pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą, przeciśnięte w prasce do czosnku ząbki czosnku, wymieszać, wody nie dodaję, warzywa i biała puści swój sok.

Biała kiełbasę ponacinać na skos ostrym nożem (więcej aromatu wchłonie z warzyw) z obu stron, włożyć do warzyw, dodać posiekane łodygi selera zwykłego (mam zawsze zamrożone z młodych selerów), wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu, podawać z czym się lubi: ziemniaki, ryż, pieczywo - białą kiełbasę dobrej jakości można przygotować na wiele sposobów a nie tylko parzoną do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!