8.06.2022

pyszne naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym...

Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, cukier puder 2 łyżki, jajka 2 sztuki "L", mleko 1/2 litra, woda gazowana 1-2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek

truskawki 70 dag, cukier puder 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżeczki


Do pojemnika wsypać mąkę, budyń, cukier, sól, jajka, olej rzepakowy, mleko, wodę gazowaną i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na nie za gęste ciasto, odstawić na 45 minut.

Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać, do patelni wlać porcję ciasta, poruszać patelnią aby ciasto się rozlało na całej powierzchni.

Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, odkładać usmażone na talerz.

Twaróg śmietankowy widelcem pognieść z gęstym jogurtem truskawkowym.

Na naleśniku rozsmarować porcję twarogu i naleśnik złożyć na "cztery".

Pałką blendera zmiksować umyte truskawki, cukier puder i sok z cytryny.

Przed podaniem musem polać naleśniki - takie naleśniki z dodatkiem budyniu i mocno truskawkowe są najlepszym daniem lub deserem dla dzieci i dorosłych........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!