12.06.2022

pulpety w świeżych pomidorach z makaronem-pyszna zupa...

Składniki:
łopatka zmielona 50 dag, bułka sucha do moczenia 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżki, cebula 1 mała, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, kasza manna 2 łyżki, mąka pszenna 1 szklanka, woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, pomidory dojrzałe 1 kg + 4 ząbki czosnku, papryka ostra 1 łyżeczka, ziarna kopru suszonego 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram + woda 3/4 szklanki + mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, makaron 250 gram


Świeżą zmieloną łopatkę dobrze wyrobić ręka z jakiem, bułką moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, kucharkiem, posiekaną drobno cebulą, pieprzem mielonym, kaszą manną, formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się wody z zielem angielskim, liściem laurowym, po wypłynięciu gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, wyjąć na talerz.

Pomidory miękkie, dojrzałe razem ze skórką i czosnkiem zmiksować w blenderze i wlać do wywaru po pulpetach, zagotować.

Wsypać ziarna kopru (zawsze mam w słoiczku ziarenka po suszonym dużym koprze), paprykę ostrą, sól, gotować z 10 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek, podawać z ugotowanym makaronem i posypać pieprzem mielonym -zupa ze świeżych pomidorów idealna na letnie dni, klopsiki z łopatki są delikatne i doskonale smakują z pomidorami jako pyszna zupa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!