14.06.2022

pyszne duszone gołąbki w pomidorach

Składniki:

kapusta biała 1 główka większa i nie mocno twarda, woda do sparzania - ile potrzeba + olej rzepakowy 5 łyżek

ryż 3 szklanki, mielona łopatka 70 dag, cebula 1 sztuka duża, kucharek 3 łyżki, przyprawa w płynie 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, jajka 2 sztuki "L", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy 1/2 szklanki - do podsmażania

pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg + woda 1 szklanka, śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka


Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (łatwiej liście się ściąga z główki kapusty) i sparzać kapustę ściągając liście, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.

 

Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut, wylać na durszlak i wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem.

Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony.

Gołąbki w szerokim garnku porcjami na oleju podsmażać z każdej strony, podsmażone odkładać na talerz i podsmażać nowe.

Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka.

Dojrzałe, miękkie, sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok.

Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut.

Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz, śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - gołąbki to nasze ulubione danie, bardzo często je robię w różnych smakach z farszem i w różne sposoby gotowania........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!