12.06.2022

pyszne ciasto ucierane "nektarynka"...

Składniki:
cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag miękka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, nektarynki 12 sztuk dojrzałe, miękkie

cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 2-3 łyżki


Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz, jajka i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem nie za długo na dość gęste ciasto.

Ciasto przełożyć do dwóch silikonowych keksówek 20 cm lub jedna duża forma 30x25 cm, wierzch ciasta łyżką wygładzić.

Nektarynki dojrzałe i miękkie obrać ze skórki, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki, poukładać na cieście.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w foremkach ciasto wystudzić.

Cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę utrzeć łyżeczką do białości na dość gęsty lukier, polać lukrem ciasto - bardzo wyjątkowe w smaku ciasto ucierane z nektarynkami, jest wilgotne, puszyste, smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!