29.06.2022

łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką...

Składniki:
jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 15 dag miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rabarbar 6 łodyg

kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, palma 100 gram miękka


Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika włożyć miękką palmę, wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i wszystko mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch ciasta.

Na cieście rozsypać obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, z podanych składników w pojemniku po cieście utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią rabarbar.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić - wyjątkowo łatwe, szybkie, zawsze się udające ciasto ucierane, z rabarbarem i kruszonką smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!