skrzydełka kurczaka 10 sztuk, woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 8 sztuk średnie, sól - do smaku, pieprz mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa 1,2 łyżeczki, szczaw świeży 4 pęczki, mleko 1/2 litra, śmietana 18% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, 1/2 pęczka koperku i pietruszki
jajka -ile potrzeba + masło do smażenia
Skrzydełka kurczaka ugotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym, kucharkiem, miękkie wyjąc z wywaru.
Do wywaru wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków.
Mleko, śmietanę, mąkę wymieszać i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Na stopione masło na patelni wbić jajko, dodać sól, pieprz i usmażyć jajko sadzone z lekko ściętym żółtkiem.
Wlać do talerza porcję zupy i na wierzch zupy położyć jajko sadzone - zupa ze świeżego szczawiu na wywarze drobiowym, podana z jajkiem sadzonym jest idealną zupą na lekki posiłek..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!