17.04.2022

małe dorsze w z warzywami w pomidorach...

Składniki:
świeże, małe dorsze 8 sztuk, kucharek 1,5 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

marchew 4 sztuki średnie, seler 1 mniejszy, pory 3 sztuki mniejsze, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 3 szklanki, przecier pomidorowy 100 gram, cukier 2-3 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet 10% 1 łyżeczka


Świeże małe dorsze oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć ogonki i płetwy, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dzwoneczki, w misce wymieszać z kucharkiem i pieprzem, zostawić na blacie, w tym czasie przygotować warzywa.

Marchew, seler obrać i zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka, pory dobrze umyte pokroić drobno, olej rzepakowy rozgrzać w garnku, wsypać marchew seler, pory i smażyć z 10 minut na średnim ogniu, mieszać co jakiś czas.

Następnie wlać wody, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz mielony, ocet i gotować z 10 minut na średnim ogniu.

Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, dzwoneczki dorsza obtaczać w mące pszennej i kłaść na patelnię.

Z każdej strony smażyć na rumiano, odkładać do miski.

Na usmażone dzwoneczki wylać warzywa z sosem pomidorowym, wystudzone schować do lodówki na całą noc - świeże, małe dorsze są idealne do warzyw a sosie pomidorowym, nie trzeba ich filetować, tylko pokroić na dzwoneczki.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!