18.04.2022

łatwy, pyszny deser jabłkowy z bitą śmietaną...

Składniki:
biszkopty 300 gram, jabłka 2,5 kg, woda 2 szklanki, galaretki pomarańczowe 2 sztuki, śmietana 30% zimna 2 opakowania (330 ml jedno), cukier puder 6 łyżek, śmietan fix 1 opakowanie, barwnik zielony spożywczy 1 łyżeczka, posypka czekoladowa - ile potrzeba


Jabłka umyć, obrać cienko ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i drobno pokroić w kosteczkę do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do rozgotowania jabłek, zdjąć z ognia i od razu wsypać galaretki, wymieszać i wystudzić.

Forma okrągła silikonowa 24 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (mała dla męża do pracy), na dnie rozłożyć gęsto biszkopty.

Na biszkopty wyłożyć lekko wystudzoną masę jabłkową, wyrównać wierzch i schować do lodówki do stężenia jabłek.

Do zimnej śmietany wsypać puder cukier, śmietan fix i mikserem ubijać na sztywno, na koniec wlać barwnik zielony spożywczy i połączyć składniki.

Bitą śmietanę rozsmarować na całą na jabłkach, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki - jabłka drobno pokrojone duszone i wymieszane z galaretkami z bitą śmietaną są idealnym, smacznym i łatwym deserem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!