19.04.2022

babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 1 łyżka

mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, aromat rumowy 3 krople, jajka 3 sztuki "L", masło stopione 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, rodzynki sułtanki 100 gram, skórka kandyzowana 150 gram

czekolada mleczka 100 gram, śmietana 18% gęsta 3 łyżki


W misie robota wymieszać drożdże z ciepłym lekiem, cukrem, mąka i zostawić na 20 minut pod przykryciem, następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać aromat rumowy, resztę ciepłego mleka, stopiony tłuszcz, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać ciasto 8 minut.

Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody.

Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.

Babkę w formie wystudzić dobrze i i nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę.

Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!