Składniki:
tortilla pszenna 1 opakowanie, 12 sztuk w opakowaniu
pieczarki 1 kg,
cebula 2 sztuki większe+cukier 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
tarta bułka 1 szklanka
jajka 5 sztuk,
olej rzepakowy 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
barszcz do picia - składniki w opisie
Pieczarki obrać, drobno pokropić, cebule pokroić drobno i wsypać do garnka z olejem rzepakowy, posypać cukrem i podsmażać na złoty kolor, wsypać pieczarki i nie solić!!!, wymieszać i smażyć do odparowania większości płynu, wystudzić.
Do pieczarek teraz wsypać sól, pieprz mielony, bułkę tartą i wymieszać.
Placek tortilli posmarować pieczarkami zostawiając wolny rant.
Brzegi placka wzdłuż podwinąć do środka i od dołu zawijać ciasno krokiet.
Jajka, kucharek, olej dobrze wymieszać rózgą.
Każdy krokiet maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce.
Na gorącym oleju na średnim ogniu smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz, lekko wystudzone kroić na na porcje, podawać z czerwonym barszczem.
Barszcz: wodę 2 litry z gotowania buraków i wodę 1 litr zagotować, dodać 2 łyżeczki smalcu, wsypać cukier 4 łyżki, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, sól 2 łyżki, majeranek3 łyżki, wlać z butelki szklanej połowę koncentratu barszcz, tylko zagotować i zdjąć z ognia - tortilla doskonale się sprawdziła w stylu krokietów pieczarkowych, placki nadają się do takich "zamienników", z barszczem doskonały posiłek.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!