2.03.2022

tortilla jak krokiety pieczarkowe i barszcz...

Składniki:
tortilla pszenna 1 opakowanie, 12 sztuk w opakowaniu

pieczarki 1 kg, cebula 2 sztuki większe+cukier 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, tarta bułka 1 szklanka

jajka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

barszcz do picia - składniki w opisie


Pieczarki obrać, drobno pokropić, cebule pokroić drobno i wsypać do garnka z olejem rzepakowy, posypać cukrem i podsmażać na złoty kolor, wsypać pieczarki i nie solić!!!, wymieszać i smażyć do odparowania większości płynu, wystudzić.

Do pieczarek teraz wsypać sól, pieprz mielony, bułkę tartą i wymieszać.

Placek tortilli posmarować pieczarkami zostawiając wolny rant.

Brzegi placka wzdłuż podwinąć do środka i od dołu zawijać ciasno krokiet.

Jajka, kucharek, olej dobrze wymieszać rózgą.

Każdy krokiet maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce.

Na gorącym oleju na średnim ogniu smażyć na rumiano z każdej strony.

Usmażone odkładać na talerz, lekko wystudzone kroić na na porcje, podawać z czerwonym barszczem.

Barszcz: wodę 2 litry z gotowania buraków i wodę 1 litr zagotować, dodać 2 łyżeczki smalcu, wsypać cukier 4 łyżki, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, sól 2 łyżki, majeranek3 łyżki, wlać z butelki szklanej połowę koncentratu barszcz, tylko zagotować i zdjąć z ognia - tortilla doskonale się sprawdziła w stylu krokietów pieczarkowych, placki nadają się do takich "zamienników", z barszczem doskonały posiłek.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!