1.03.2022

szybkowar-pyszna łopatka do pieczywa...

Składniki:

łopatka świeża bez kości 1,5 kg

przyprawy: 1 łyżka papryka słodka, przyprawa w płynie, kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, żelatyna, sól, pieprz mielony, majeranek 4 łyżki, ząbki czosnku 8 sztuk

smalec 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, woda 2 szklanki


Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa, przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.

Ciasno zwinąć mięso w roladę i obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin.

W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam 60 dag kawałek łopatki aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.

W szybkowarze dobrze wystudzić mięso, zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić), usunąć nić i kroić na plasterki. - doskonałe domowe mięso do pieczywa, smakuje wyśmienicie, i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy, w szybkowarze jest szybko gotowe i aromatyczne, kruche........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!