łopatka świeża bez kości 1,5 kg
przyprawy: 1 łyżka papryka słodka, przyprawa w płynie, kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, żelatyna, sól, pieprz mielony, majeranek 4 łyżki, ząbki czosnku 8 sztuk
smalec 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
woda 2 szklanki
Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa, przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.
W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam 60 dag kawałek łopatki aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
W szybkowarze dobrze wystudzić mięso, zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić), usunąć nić i kroić na plasterki. - doskonałe domowe mięso do pieczywa, smakuje wyśmienicie, i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy, w szybkowarze jest szybko gotowe i aromatyczne, kruche........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!