28.03.2022

pyszne ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką...

Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przyprawa do piernika 1 łyżka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, marchew 3 sztuki większe, orzeszki ziemne 100 gram, jabłka 2 sztuki

galaretka wiśniowa 3 opakowania, jogurt naturalny 2 opakowania po 380 gram jedno, czekolada gorzka 100 gram, kakao do posypania - ile potrzeba


Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.

Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.

Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.

Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem.

Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.

Jedną część ciasta można zwilżyć dwie części np. herbatą z cytryną 3/4 szklanki, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.

Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kakao, schować do lodówki - bardzo smaczne ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami, galaretka jogurtowa doskonale komponuje się z ciastem, jest wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale już trzeć marchew dużo mniej :D Mimo wszystko chętnie się skuszę i wypróbuję Twój przepis, Twoje ciasto wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też wykorzystać resztki z wyciskania soku, pozdrawiam😉

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!