25.02.2022

naleśniki z kurkumą i z serkiem z rodzynkami

Składniki:
mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, sól 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, kurkuma 2 łyżeczki, serek waniliowy z wiaderka 1/2 opakowania, rodzynki sułtanki 150 gram


Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, wodę gazowaną i olej, trzepaczką wszystko dokładnie wymieszać, na koniec wsypać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut miskę przykrytą talerzem.

Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać mocno, ciasto naleśnikowe wymieszać i wlać porcję chochelką na patelnię, smażyć na złocisto z 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu , usmażone odkładać na talerz.

Ser z wiaderka wyłożyć do miski, wsypać odcedzone na sitku rodzynki, wymieszać łyżką.

Na każdy naleśnik dać porcję serka i rozsmarować łyżką, naleśniki składać na pól i jeszcze raz na pół - bardzo delikatne, smaczne naleśniki, dzięki dodaniu kurkumy są o pięknym złocistym kolorze i są zdrowsze, serek homogenizowany z rodzynkami smakuje wybornie w naleśnikach........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!