Składniki:
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 3 szklanki,
sól 3/4 łyżeczki,
cukier 2 łyżki,
kurkuma 2 łyżeczki,
serek waniliowy z wiaderka 1/2 opakowania,
rodzynki sułtanki 150 gram
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, wodę gazowaną i olej, trzepaczką wszystko dokładnie wymieszać, na koniec wsypać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut miskę przykrytą talerzem.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać mocno, ciasto naleśnikowe wymieszać i wlać porcję chochelką na patelnię, smażyć na złocisto z 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu , usmażone odkładać na talerz.
Ser z wiaderka wyłożyć do miski, wsypać odcedzone na sitku rodzynki, wymieszać łyżką.
Na każdy naleśnik dać porcję serka i rozsmarować łyżką, naleśniki składać na pól i jeszcze raz na pół - bardzo delikatne, smaczne naleśniki, dzięki dodaniu kurkumy są o pięknym złocistym kolorze i są zdrowsze, serek homogenizowany z rodzynkami smakuje wybornie w naleśnikach........SMACZNEGO!!!
Wspaniałe naleśniki z kurkumą :)
OdpowiedzUsuń