29.03.2022

soczyste piersi kurczaka z patelni...

Składniki:
świeże piersi kurczaka 3 podwójne większe, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, tymianek 2 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka


Świeże, podwójne piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej piersi ostrym nożem ściąć 2-3 porcje, dłonią na woreczku foliowym delikatnie naciskać aby lekko się rozbiły.

W misce wymieszać olej rzepakowy, jajka, przyprawę do drobiu pikantną, solą ziołową, tymianek, sok z cytryny, porcje piersi włożyć do marynaty i dobrze je wmieszać w marynatę, schować do lodówki na 3 godziny.

Mąkę krupczatkę wymieszać z tartą bułką.

Piersi obtaczać w bułce z mąką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju na średnim ogniu, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję piersi - soczyste piersi z kurczaka z patelni mają chrupiącą panierkę, są delikatne, aromatyczne i doskonale smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!