16.03.2022

smaczna duszona czerwona kapusta...

Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia + wrząca woda do sparzenia, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, woda 2 szklanki, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec cienki plaster z kostki, bekon smażony 4 plastry, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1,5 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki


Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.

Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.

Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.

Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczna duszona czerwona kapusta, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, nam smakuje również np. do tostów..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!