24.02.2022

w zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe...

Składniki:

śledzie świeże 2 kg dość duże, sól 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna 2-3 szklanki, olej rzepakowy ile potrzeba 

 zalewa: woda 1 litr, cukier 4 łyżki, cebula 4 sztuki, gorczyca 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 2 łyżeczki, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, ocet 10% 1/2-3/4 szklanki


- Mam dostęp do świeżych śledzi od rybaków, kupuję prosto z kutra i gdy są dość duże to sama je filetuję i kroję każdy filet na połowę, lepiej się smaży , opłukane pod zimną wodą filety wkładam do garnka, posypuję solą i pieprzem, wymieszam, zostawiam na 1 godzinę w lodówce.

Wylewam ze śledzi puszczony płyn, wsypuję mąkę i mieszam,aby mąka pokryła filety.

Na patelni rozgrzać mocno olej i kłaść porcjami filety, smażyć na złocisto z każdej strony , odkładać na talerz.

W garnku zagotować wodę z pokrojoną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, gorczycą, cukrem i gotować z 5 minut, następnie wlać ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mielony pieprz.

Do pojemnika wkładać porcję filetów, cebuli z zalewy do wyczerpania składników i na koniec wlać resztę zalewy, schować do lodówki na 24 godziny - jeśli śledzie są mniejsze to smażę je oczyszczone w całości, duże sama filetuję, śledzie powinny być świeże, ja kupuję u rybaków w Rewie.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!