23.02.2022

pyszne matiasy w oleju z cebulą sparzoną...

Składniki:
śledzie matiasy 1 kg, cebula 3-4 sztuki średnie, pieprz mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy 400-500 ml


Dobrej jakości śledzie matiasy pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, zalać zimną wodą i po 10 minutach powtórzyć z 3 x, potem wylać na durszlak aby dobrze obciekły z wody.

Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.

Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.

Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny - śledzie matiasy są bardzo smaczne nie tylko jako zakąska do wódki ale na wszelkie inne okazje, sparzona cebula jest lekka i nie ma goryczy.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!