20.02.2022

soczysta wątróbka z kurczaka z warzywami na patelnię, kalafiorem...

Składniki:
wątróbka z kurczaka 70 dag, mleko 2 szklanki do moczenia, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki większe + cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, warzywa na patelnię mrożone 1 opakowanie, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku do wątróbki, kalafior 1 średni


Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą, dodać do miski i wlać zimne mleko, moczyć kilka godzin, wątróbkę wylać na durszlak aby mleko odciekło, do woreczka wsypać mąkę, wątróbkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju (rondel, patelnię nakryć pokrywką nie szczelnie, wątróbka nie pryska po kuchni) na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu przełożyć na talerz.

Na tłuszczu po wątróbce podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na złocisto z cukrem.

Do cebuli wsypać opakowanie mrożonych warzyw na patelnię, smażyć co jakiś czas mieszając, wsypać kucharka, pieprz ziołowy, gdy warzywa są miękkie zdjąć z ognia.

Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, wątróbkę posolić, popieprzyć i podać z warzywami, kalafiorem, my lubimy z bułką paryską - u nas wątróbka drobiowa jest bardzo często w różnych wersjach, smakuje nam w każdym wydaniu i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!