Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
palma 250 gram miękka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do [pieczenia 1,5 łyżeczki,
kakao 4 łyżki,
olejek rumowy 4 krople,
gruszki 8 sztuk mniejsze
kruszonka: cukier 120 gram,
mąka tortowa 150 gram,
orzechy zmielone 3/4 szklanki,
palma 150 gram miękka
Składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa będzie grudkowata.
Do masy wsypać, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać olejek rumowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wierzch łyżką wygładzić, poukładać gęsto ćwiartki gruszek bez skórki i pestek.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę nie za grubą i posypać gruszki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić mocno, przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką na kakaowym cieście jest odpowiednie na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
Super inspiracja na gruszki :)
OdpowiedzUsuń