19.02.2022

pyszne gruszki pod kruszonką na kakowym cieście

Składniki:
jajka 8 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, palma 250 gram miękka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do [pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, olejek rumowy 4 krople, gruszki 8 sztuk mniejsze

kruszonka: cukier 120 gram, mąka tortowa 150 gram, orzechy zmielone 3/4 szklanki, palma 150 gram miękka


Składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa będzie grudkowata.

Do masy wsypać, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać olejek rumowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wierzch łyżką wygładzić, poukładać gęsto ćwiartki gruszek bez skórki i pestek.

Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę nie za grubą i posypać gruszki.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić mocno, przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką na kakaowym cieście jest odpowiednie na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!