7.01.2022

z kury rosołowej potrawka na obiad...

Składniki:
kura rosołowa z rosołu 1/2 sztuki, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, papryka słodka 3 sztuki większe, papryczka ostra 1 mniejsza, rosół 2 szklanki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, curry 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, kalafior 1 sztuka średni


Z rosołu wyjąć porcję kury rosołowej, chude kawałki bez skóry oddzielić od kości, pokroić na kostki.

W garnku na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru na złocisto.

Do cebuli dodać drobno pokrojoną paprykę słodką i ostrą, podsmażyć z 5 minut, dodać pokrojone mięso kury, wymieszać, podsmażać z 5 minut.

Wlać 2 szklanki rosołu i pod przykryciem gotować na średnim ogniu do miękkości papryki.

Pod koniec wsypać pieprz mielony, curry, przyprawę w płynie, podać z tłuczonymi ziemniakami, ugotowanym kalafiorem i posypać koperkiem - po ugotowaniu rosołu czasem zostaje mięso z drobiu, jest to dobry dodatek na potrawkę, można dodać różne warzywa, smaki........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!