12.01.2022

pyszne łazanki z kapustą, grzybami...

Składniki:
kiszona kapusta 1 kg, woda 2,5 litra, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, grzyby zmielone 2 łyżki

boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 1 sztuka większa, kiełbasa podwawelska 2 sztuki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, makaron łazanki 1 opakowanie 500 gram


Kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i zagotować, suszone podgrzybki (zmielone suszone grzyby mają więcej aromatu i można dodać ich trochę mniej niż w całości czy krojone) zmielić w młynku do kawy i wsypać do kapusty, wymieszać, gotować do miękkości kapusty z 35 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

W garnku na oleju usmażyć pokrojony boczek wędzony w kostkę, wsypać pokrojoną bez flaka kiełbasę i cebulę, podsmażać do zrumienienia, co jakiś czas zamieszać.

Do kiełbasy wlać ugotowaną kapustę, ma być trochę wywaru z kapusty (ugotowany makaron wchłonie wywar i będzie lepszy smak), zagotować.

Wsypać ugotowany w osolonej wodzie makaron łazanki, wymieszać, do smaku dodać pieprz mielony, cukier, sól - bardzo smaczne danie na chłodne dni, jest sycące, aromatyczne z dodatkiem suszonych, zmielonych grzybów.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!