Składniki:
kiszona kapusta 1 kg,
woda 2,5 litra,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
grzyby zmielone 2 łyżki
boczek wędzony 20 dag,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cebula 1 sztuka większa,
kiełbasa podwawelska 2 sztuki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
makaron łazanki 1 opakowanie 500 gram
Kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i zagotować, suszone podgrzybki (zmielone suszone grzyby mają więcej aromatu i można dodać ich trochę mniej niż w całości czy krojone) zmielić w młynku do kawy i wsypać do kapusty, wymieszać, gotować do miękkości kapusty z 35 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
W garnku na oleju usmażyć pokrojony boczek wędzony w kostkę, wsypać pokrojoną bez flaka kiełbasę i cebulę, podsmażać do zrumienienia, co jakiś czas zamieszać.
Do kiełbasy wlać ugotowaną kapustę, ma być trochę wywaru z kapusty (ugotowany makaron wchłonie wywar i będzie lepszy smak), zagotować.
Wsypać ugotowany w osolonej wodzie makaron łazanki, wymieszać, do smaku dodać pieprz mielony, cukier, sól - bardzo smaczne danie na chłodne dni, jest sycące, aromatyczne z dodatkiem suszonych, zmielonych grzybów.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!