14.01.2022

placki ziemniaczane z gulaszem...

Składniki:
szynka świeża bez kości 70 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka, papryka słodka 2 sztuki, papryczka ostra 1 sztuka mniejsza, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1,5 szklanki

ziemniaki 1,5 kg, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 3 sztuki, jajka 3 sztuki "M", mąka pszenna 3-4 łyżki, sól 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram gęsta


Szynkę natrzeć przyprawą do wieprzowiny, w garnku szybkowara zrumienić na oleju, dodać paprykę słodką i ostrą, cały czosnek, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po wyjęciu mięsa pokroić je na kostki, czosnek wycisnąć z łusek, mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia.

Ziemniaki obrane pokroić na kawałki i w pojemniku rozdrabniacza mocno je zmiksować, wylać na sito z maleńką siateczką, odcedzić z płynu na garnku, po odcedzeniu wylać delikatnie wodę i białą skrobię dodać do ziemniaków w misce.

Cebule, jajka i czosnek w rozdrabniaczu zmiksować.

Wlać cebulę do ziemniaków w misce.

Dodać mąkę, paprykę słodką, sól i dokładnie wymieszać.

Na gorącym oleju na patelni 24 cm smażyć po 1 dużym nie grubym placku na rumiano.

Na połowę placka dodać gulasz i złożyć na pół, na wierzch kłaść gęstą śmietanę - Doskonałe w smaku, chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną są idealne na pyszny obiad i kolację........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!