Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
cukier 3/4 szklanki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
żółtka 2 sztuki+jajka całe 2 sztuki,
mleko 150 ml,
olej rzepakowy 200 ml,
masa makowa 2 szklanki,
rodzynki 100 gram,
olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
cukier puder- do posypania
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić żółtka i jajka i mikserem utrzeć do gładkiej masy.
Dodać masę makową (zostały mi z 2 szklanki z makowca)(masa makowa opcjonalnie, można dodać dżem, powidła), ubite białka, olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki.
Keksówka silikonowa 22 cm, wlać ciasto do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C (są różne piekarniki i najlepiej piec do suchego patyczka), grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić piernik w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernik jest bardzo prosty i łatwy do upieczenia, mało pracochłonny, można do piernika dodać ulubione dodatki.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!