10.01.2022

prosty,łatwy piernik z makiem...

Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 3/4 szklanki, przyprawa do piernika 1 opakowanie, żółtka 2 sztuki+jajka całe 2 sztuki, mleko 150 ml, olej rzepakowy 200 ml, masa makowa 2 szklanki, rodzynki 100 gram, olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka, cukier puder- do posypania


Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić żółtka i jajka i mikserem utrzeć do gładkiej masy.

Dodać masę makową (zostały mi z 2 szklanki z makowca)(masa makowa opcjonalnie, można dodać dżem, powidła), ubite białka, olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki.

Keksówka silikonowa 22 cm, wlać ciasto do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C (są różne piekarniki i najlepiej piec do suchego patyczka), grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka.

Wystudzić piernik w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernik jest bardzo prosty i łatwy do upieczenia, mało pracochłonny, można do piernika dodać ulubione dodatki.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!