Składniki:
suche drożdże 1 opakowanie,
mąka tortowa 60 dag,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
żółtka 3 sztuki+jajko całe 1 sztuka,
mleko letnie 2 szklanki,
masło stopione 100 gram,
masa makowa 850 gram,
rodzynki 100 gram,
olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
kasza manna 3 łyżki,
cukier puder - do posypania
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, opakowanie suchych drożdży, cukier, cukier wanilinowy, dodać żółtka, jajko, wlać stopione masło z letnim mlekiem.
Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki, posmarować wodą ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - makowiec na szybko gdy brakuje czasu na większe gotowanie czy pieczenie, suche drożdże i masa makowa z moimi dodatkami, a że makowiec pękł na środku, to nic, bo jest smaczny........SMACZNEGO!!!
Jak długo taki makowiec utrzymuje swoją wilgotność? Nie robi się suchy na drugi dzień?
OdpowiedzUsuńJest pod przykryciem na talerzu, w chłodnym miejscu, na drugi dzień nam smakuje najlepiej, pozdrawiam.
Usuń