9.01.2022

makowiec z masy makowej i suchych drożdży...

Składniki:
suche drożdże 1 opakowanie, mąka tortowa 60 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, żółtka 3 sztuki+jajko całe 1 sztuka, mleko letnie 2 szklanki, masło stopione 100 gram, masa makowa 850 gram, rodzynki 100 gram, olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka, kasza manna 3 łyżki, cukier puder - do posypania


Do misy robota wsypać przesianą mąkę, opakowanie suchych drożdży, cukier, cukier wanilinowy, dodać żółtka, jajko, wlać stopione masło z letnim mlekiem.

Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto z 8 minut.

Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki, posmarować wodą ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - makowiec na szybko gdy brakuje czasu na większe gotowanie czy pieczenie, suche drożdże i masa makowa z moimi dodatkami, a że makowiec pękł na środku, to nic, bo jest smaczny........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Jak długo taki makowiec utrzymuje swoją wilgotność? Nie robi się suchy na drugi dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pod przykryciem na talerzu, w chłodnym miejscu, na drugi dzień nam smakuje najlepiej, pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!