17.12.2021

pyszne drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach...

Składniki:
cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 55 dag, mleko letnie 1 szklanka, masło stopione letnie 100 gram, śliwki 70 dag

kruszonka cynamonowa: mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 10 dag, cukier 10 dag, cynamon 1 łyżka


Do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mąkę przesianą, suche drożdże, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem stopionym, hakiem robota wyrabiać nie za gęste ciasto z 7 minut.

 

Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia, poukładać śliwki bez pestek, zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.

 

Z podanych składników utrzeć kruszonkę mikserem lub palcami.

 

Kruszonką posypać śliwki.

 

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - aromatyczna, puszysta i lekka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką cynamonową, ciasto jest doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!