23.11.2021

pyszna koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku...

Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 sztuka średni, kostka rosołowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 2 łyżeczki, masło 2 łyżki, koperek 2 pęczki, jajka 2 sztuki "M", mąka 2 łyżki, mleko 1/2 litra


Włoszczyznę obrać, umyć i w rozdrabniaczu zmiksować razem z nacią selera, kalafior opłukać i pokroić na małe kawałki.

Wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, kalafior, ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 25 minut.

Jajka, mleko mąkę wymieszać do "bez gródek"rózgą.

Wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, dodać paprykę ostrą, sól, pieprz mielony.

Na patelni stopić masło, wsypać opłukany i posiekany koperek, podsmażać z 2 minuty, mieszać.

Dodać wszystko do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia. Można dodać do zupy na talerzu ziemniaki ugotowane lub makaron, ryż - ta zupa jest bardzo aromatyczna, pachnąca koperkiem, lekka i jednocześnie sycąca, dzięki ostrej papryce rozgrzewająca, bez mięsna na maśle, mleku........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!