22.11.2021

delikatny jogurtowy sernik bez spodu z truskawkami...

Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt gęsty naturalny 380 gram -3 opakowania, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, truskawki 50 dag, cukier puder - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa = z białek ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli.

Osobno utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy do białości, dodać jogurty, wsypać budyń waniliowy, kaszkę manną i połączyć składniki.

Dodać ubitą pianę i mikserem na wolnych obrotach wmieszać w masę jogurtową.

Silikonowe keksówki 20 cm, do foremek wlać ciasto, wygładzić wierzch łyżką.

Na wierzchu sernika położyć truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 8 minut, w foremkach sernik mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z jogurtów jest bardzo delikatny, lekki, z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie, jest nie mocno kaloryczny........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. serniki bez spodu to moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż mówi, że bez spodu to mniej kalorii i może sernika zjeść więcej, pozdrawiam 😊

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!