23.11.2021

pysznie śliwkowa drożdżówka z kruszonką...

Składniki:
śliwki duże 1 kg, drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, jajka 3 sztuki "L", mleko 1 szklanka, cytryna 1 sztuka, masło 100 gram + 1/2 szklanki mleka

kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, masło miękkie 100 gram


Śliwki opłukać, przeciąć na połowę, usunąć pestkę, i połówki śliwek pokroić na 2 części.

W misie robota rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 20 minut pod przykryciem.

Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, startą skórkę z cytryny, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 2 minuty ciasto.

Następnie wlać stopiony tłuszcz z mlekiem i wyrabiać z 6 minut.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do 3 silikonowych keksówek (lub 1 duża forma 34x25 cm), na cieście ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu.

Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, posypać śliwki kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszna drożdżówka, lekka, puszysta, śliwki bardzo soczyste , jędrne w drożdżówce z chrupiącą kruszonką smakują wybornie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!