17.11.2021

pyszna fasolowa rozgrzewająca bez mięsa...

Składniki:
fasola jaś 50 dag opakowanie + woda 3 litry+ziele angielskie 5 sztuk+liście laurowe 3 sztuki+kostka rosołowa 2 sztuki

olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, czosnek 6 ząbków, papryka 3 sztuki, marchew 8 sztuk średnie, papryka węgierska 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, sól 2-3 łyżeczki, cukier 3 łyżki, ocet 1/2 łyżeczki


Fasolę moczyć całą noc w wodzie, rano odlać wodę, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.

Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto, pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze z 1 minutę.

Paprykę oczyścić z gniazdka, pokroić w kostkę i wsypać do cebuli, podsmażać z 3 minuty.

Marchewkę obraną zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu (lub ręcznie na tarce grubsze oczka), wsypać do garnka, wymieszać, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu.

Wsypać paprykę węgierską, paprykę słodką, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, wymieszać.

Wlać z szybkowara fasolę z wywarem do warzyw, wymieszać.

Gotować z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem, na koniec dodać cukier, ocet, wymieszać i zdjąć z ognia. - bardzo smaczna, rozgrzewająca, sycąca fasolowa z marchewką, papryką. Jest bez mięsa, idealnie smakuje do pieczywa.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!