18.10.2021

pyszne kotlety jajeczno-pieczarkowe...

Składniki:
jajka 15 sztuk "L", pieczarki 40 dag, cebula 1 sztuka średnia, olej rzepakowy 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1-2 łyżki, jajka 1 sztuka "L", natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, tarta bułka do obtaczania 1 szklanka


Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, w zimnej wystudzić, obrać i tłuczkiem do ziemniaków pognieść.

Pieczarki obrane drobno pokroić i z drobno posiekaną cebulą bez soli usmażyć na oleju rzepakowym do odparowania płynu.

 

Pieczarki dodać do jajek, dodać posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, jajka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.

 

Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce , kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni.

 

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - pyszne kotlety jarskie jajeczno-pieczarkowe, doskonale smakują na ciepło ale również na zimno np z sosem czosnkowym.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!