19.10.2021

botwinka na pyszny obiad...

Składniki:
botwinka 4 pęczki, rosół 2 litry, sól 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1-2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 18% 100 gram, mleko 3.2% 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, słonina wędzona 30- dag, cebula 1 sztuka duża, koperek 1/2 pęczka, jajka "L" ile potrzeba, sól, pieprz do smaku


Pęczki botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, odciąć malutkie buraczki, liście i łodyżki nożyczkami drobno kroić do garnka, wlać rosół (lub wodę i kostki rosołowe), zagotować.

Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, cukier, ocet jabłkowy.

Mleko wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia.

Słoninkę wędzoną drobno pokroić i z posiekaną cebulką usmażyć, polać nią ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, posypać koperkiem.

Na tłuszczu po słoninie usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć. - bardzo smaczny obiad, botwinka jest bardzo szybko gotowa, podana z ziemniakami i jajkiem sadzonym jest sycącym posiłkiem.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!