20.10.2021

pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki "L", sól 1 szczypta, olej rzepakowy 150 ml, rabarbar 5 sztuk większe

kruszonka: cynamon 1 łyżka płaska, mąka krupczatka 150 gram, cukier 100 gram, masło 100 gram miękkie


Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.

Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.

Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.

Ciasto ma być dość gęste.

Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego smaku i aromatu dodaje kruszonka cynamonowa......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!