27.09.2021

Smażony mintaj na obiad...

Składniki:

surówka: kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka średnia, papryka 1 sztuka średnia, cukier 2-3 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki

filety z mintaja świeże 5 sztuk, mąka pszenna 4 łyżki, mąka krupczatka 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki w łupinie gotowane 1 kg


Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, wsypać cukier, pieprz mielony, kminek mielony i wlać olej rzepakowy, wymieszać.

 

Filety mintaja opłukać pod zimną wodą, duże przeciąć na połowę, osuszyć ręcznikiem papierowym, mąkę pszenną, krupczatkę wymieszać z z solą, pieprzem, na gorący olej rzepakowy kłaść filety i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.

 

 

Podawać z ziemniakami gotowanymi w łupinie i surówką z kiszonej kapusty, posypać pieprzem mielonym - filety z mintaja świeże nie mrożone są bardzo soczyste, smaczne i szybko przygotowane na obiad, z surówka z kiszonej kapusty smakują idealnie.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!