26.09.2021

gulasz paprykowy...

Składniki:
łopatka bez kości z tłuszczem 80 dag, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do gulaszu pikantna 1 opakowanie, cebula 2 sztuki duże, papryka 6 sztuk średnie, ząbki czosnku 7 sztuk, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, sól, pieprz do smaku


Łopatkę z tłuszczykiem pokroić na kostkę, otoczyć w mące pszennej i dać do garnka z gorącym olejem rzepakowym, wsypać przyprawę do gulaszu, zrumienić co jakiś czas zamieszać.

Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, obrane cebule pokroić w kostkę, wsypać do mięsa i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać ząbki czosnku z praski wyciśnięte.

Do gulaszu wlać wodę, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 35 minut na średnim ogniu.

Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, jeśli potrzeba to dodać soli i pieprzu - bardzo smaczny, szybki, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z łopatki z papryką, idealne danie i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!