23.09.2021

pyszna papryka na ciepło i na zimno...

Składniki:
papryka 20 sztuk, cebula 3 sztuki większe, czosnek 1 główka duża, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, kostka rosołowa 3 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie do smaku


Umyte papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, pokroić w kostkę, cebule pokroić w kostkę.

W garnku na oleju zeszklić cebule posypane cukrem na złocisto, wsypać paprykę pokrojoną, kostki wołowe Kucharka, zamieszać i podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut.

Następnie nakryć garnek pokrywką i na średnim ogniu dusić z 15 minut, co jakiś czas zamieszać.

Na koniec wsypać pieprz ziołowy, pieprz mielony, paprykę ostrą, z praski przeciśnięte obrane ząbki czosnku (czosnek daję na koniec, aby był lepszy i wyraźniejszy smak czosnku), bez przykrycia dusić z 4 minuty - doskonale smakuje na ciepło do makaronu, ziemniaków, ryżu ale też i na zimno do pieczywa, grzanek, tostów.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!