3.09.2021

delikatny sernik jogurtowy cappuccino z delicjami i galaretką...

Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, jogurt gęsty naturalny 3 opakowania po 380 gram, kasza manna 4 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, kakao 2 łyżki, cappuccino 2 opakowania, delicje 1 opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml


Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel.

Dodać do masy jajecznej jogurt, cappuccino, kakao, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i mikserem krótko połączyć składniki.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, do formy wlać masę jogurtową.

Do masy pokroić na połowę delicje, lekko je wcisnąć do masy.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 10 minut, w formie dobrze wystudzić.

Na zimnym serniku poukładać plastry truskawek i wlać galaretkę tężejącą wymieszaną w 900 ml gorącej wody, schować do lodówki - sernik jogurtowy jest smaczną alternatywą dla sernika z twarogu, jest dużo bardziej delikatny, lekki.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!